Projekt

Charlie Phillips – In Plain Sight
12/11 – 12/3 2023

Fullersta Gård visar en utställning  12/11 – 12/3 2023 med Fotografen Charlie PhillipsIn Plain Sight. Temat kommer att kretsa kring fotografi. Här kan du tänka fritt, associera och tolka bilder.
Vi skapar collage, olika typ av Fotografiska lådor, tittskåp och sceniska vyer med bilder, parafras, vi tecknar och målar spännande miljöbilder både svart vit och färg.

Nytt i flempan


HIMMELI WORKSHOP PÅ LÖRDAG 10 DECEMBER 2022

Himmeli är en traditionell finsk hantverksteknik för att göra prydnadsföremål av halm. Det är en juldekoration med magiska egenskaper. Grundformen i himmeli är oktaeden, en figur som består av åtta liksidiga trianglar. I en traditionell himmeli finns en rad olika geometriska former och vem som helst kan lära sig att bygga himmeli. Vi använder material, papperssugrör och halm.


Stina Eidem 25/8 – 6/11 2022

Temat kretsar kring Stina Eidems utställning exotiska fåglar och nordiska fåglar. Vi har hämtat inspiration från utställningen.
En växande utställning där barnen har skapade i konstverkstan.


Lagar och logik – på sätt och vis

Utställning på Fullersta Gård som har titel Lagar och logik – på sätt och vis, 23 april – 10 juli. En grupputställning med Amanda Björk, Ellen Dynebrink, Niklas Karlsson, Petter Rhodiner, Helén Svensson och Ossian Söderqvist. Konstnärerna i denna utställning har flera saker gemensamt och de har arbetat med flera olika tekniker och material: Skulptur, textil, måleri, installation, modellering i gips och pappersmassa, teckning och collage. Vi kommer att skapa utifrån utställningen och hämtar inspiration från konstnärernas sätt att uttrycka sig i form, textur, upprepning och metod. Vi provar på några av arbetsprocesserna där du skapar utifrån din egen förmåga.

 

Drop in onsdagar. Noah


Bettina Marx 22/1 – 10/4 2022


Fullersta Gård har öppnat en ny utställning 22/1  – 10/4 2022. Konstnären Bettina Marx (f. 1981) hon är målare, baserad i Bonn, Tyskland. Hon jobbar med måleri men också med tryck och rumsliga installationen. Verken talar om reseupplevelse där vägar och bäckar såsom snårskogen beskriver en särskild och en mer allmängiltig plats. Hon skapar utifrån mindre skisser lager för lager sina målningar med akryl på träpanel eller med tusch, blyerts och färgpenna på papper.
Hon använder också trädstammar , industriplast och akrylfärg för att skapa sina tryck på papper. Bettina Marx

bild från onsdags drop in


HIMMELI WORKSHOP PÅ LÖRDAG 27/11, 2021

Himmeli är en traditionell finsk hantverksteknik för att göra prydnadsföremål av halm. Det är en juldekoration med magiska egenskaper. Grundformen i Himmeli är oktaeden, en figur som består av åtta liksidiga trianglar. En traditionell Himmeli finns en rad olika geometriska former och vem som helst kan lära sig att bygga Himmeli. Material att bygga Himmeli använder vi sugrör av papper och halm.

Tule rakentamaan Himmeliä Fullersta Gård taidepajaan. Drop in på lördag 27 marraskuuta kello. 12 -16, Tervetuloa!

Himmeli on perinteinen suomalainen käsityötekniikka. Se on joulukoristelu, jolla on maagisia ominaisuuksia. Himmelillä on useita erilaisia geometrisia muotoja ja kuka tahansa voi oppia rakentamaan Himmelin. Materiaalit Himmelin rakentamiseen käytämme pillejä paperista ja oljista.


KUL MED KOLLAGE 9/10 – 16/1 2022

TEMAT KRETSAR KRING RUT HILLARPS KONSTNÄRSKAP

Fullersta Gård visar utställningen Speglande dimma med verk av konstnären Rut Hillarp (9/10 -16/1 2022)
Under flera lördagar kommer vi att arbeta utifrån utställningen med olika teman och använda varierande material och tekniker samt bekanta oss med Rut Hillarps konstnärsskap.


TEMA KARIN BOYE I KONSTVERKSTAN 23/10

Under Karin Boye dagarna 21, 22 & 24 oktober 2021 passar vi på att fantisera hur Karin Boye skulle se ut i dag och hur hon skulle klä sig eller hur hon målade med akvarell.
Hennes akvareller som hon målade under tonåren visas på Fullersta Gårds övervåning.


TRÄSKULPTURWORKSHOP I FULLERSTAPARKEN

Lördag 25 september kl. 11 – 15, gratis.

Vi skapar spännande träskulpturer av olika slags träslag, trä eller virke. Materialet är sågat till flera olika storlekar och varierande former.
Det kan vara ex. fyrkantiga, smala, större klossar, avlånga, triangel former, små kuber, blompinnar eller färgade glasspinnar. En riktig mix av träformer.

Att använda materialet samt sätta ihop olika former  genom sin fantasi skapar du en fantastisk spännande intressant skulptur. Det kan bli vad som helst. Du kan arbeta tillsammans med din kompis eller flera eller ensam.

Träskulpturworkshopen är en del av konsthändelsen Huddinge Konst.
Huddinge Konst arrangeras av konstföreningarna som ingår i Föreningen Huddinge Kulturhus dvs Huddinge Konstnärsklubb ( HKK), Huddinge Konstnärsklubbs Vänner (HKKV), Litografiska museet, Konstföreningen Bellis och Kulturföreningen Lyktan med stöd av Huddinge kommun. Ladda ned foldern och läs mer om Huddinge Konst på Facebook.


UTOMHUSMÅLERI – Sommarkul

Fullersta Gårds konstverkstad flyttar till Flemingsbergs park utanför Annerstaskolan 15-17 juni 2021 kl. 13 -16.

Kom och måla med oss vid våra stafflier (i mån av plats). Det är helt gratis.


Frukost i det gröna – tema ur ett historiskt perspektiv

Lördag 5 och 12 juni, klockan 12.00-16.00, Fullersta Gårds trädgård och park. Fullersta Gårdsväg 18

Två lördagar 5/6 och 12/6 kommer vi att ha tema ur ett historiskt perspektiv utomhus. Vi hämtar inspiration från de kända konstnärerna Picasso, Manet och Raimondi. Verken som på svenska kom att heta ”Frukost i det gröna” heter egentligen ”Le déjeuner sur l’herbe” på franska, dvs. ”Lunch på gräset”. Det finns möjlighet att köpa fika eller lunch från Café Spröd. Korgar och filtar finns på plats som ni kan låna och ta med ut i trädgården. Det går också bra att ta med egen fikakorg. Temat är för alla barn i olika åldrar tillsammans med vuxna. Ingen anmälan krävs.

Kostnad: Gratis. Filtar och material finns på plats, max antal korgar 10 stycken.

Läs mer på: fullerstagard.se/konstverkstan


KONSTPÅSAR 6 februari – 27 mars 2021

Inspirerande konstpåsar att hämta och skapa på distans hemma för barn lördagar kl.12 -14 i konstverkstan. Påsen innehåller en uppgift och material, gratis. Det är olika teman och material varje gång.
#fullerstagård

KONSTPÅSAR under hösten 2020

Konstpåse – en höstaktivitet där vi skapar tillsammans på distans!

Denna höst erbjuder vi skapande aktivitet på lördagar som genomförs på distans, hemma. På lördagar kan du komma och hämta en inspirerande konstpåse i vår konstverkstad fram till 12/12. Påsen innehåller material för skapande och en uppgift.

När: Lördagar klockan 12:00 -14:00
Ålder: Alla åldrar.
Kostnad: Ingen.

#fullerstagard


GUL

Lördagen den 19 september kommer dansföreställningen GUL av Claire Parsons Co, visas i samband med konstverkstan på Fullersta Gård.

Tre figurer dyker upp på en plats nära dig. En gul boll rullar förbi. En kon dyker upp. Röda käglor flyger genom luften och en gul kompanjon börjar växa fram. Vilka är vi och var kommer de gula sakerna från?

Föreställningen visas kl 13, 14 & 15 och är 15 minuter lång. För alla åldrar.

Sedan kan alla barn tillsammans med vuxna arbeta med collage med inspiration från Gudrun Åhlbergs utställning Livssyner med inslag från dansföreställningen GUL.
Skapande utomhus i Fullersta parken.

Konstverkstan och föreställningen har fri entré.


MÅLERI OCH KOLLAGE

Drop-in på lördagar utomhus i Fullersta parken t o m 26 september

När: Lördagar klockan 12:00 -16:00
Ålder: Alla åldrar. Alla barn är välkomna att skapa tillsammans med vuxen sällskap
Kostnad: Ingen. Fri entré!
Max: 40 personer

Tema: Måleri och kollage. Vi skapar utifrån utställningen som visas på Fullersta Gård. Livssyner av konstnären Gudrun Åhlberg 15 augusti – 8 november.
Går gärna och se utställningen på Fullersta Gård innan du/ni kommer och skapar.
Gudrun Åhlberg

Drop in på torsdagar barn i ålder 12-14 år


Kristina Matousch
Hole Whole

15 februari – 3 maj 2020

 

Fullersta Gård visar en utställning av Kristina Matousch Hole Whole 15/2 – 3/5.
Nästan alla verk som visas på utställningen innehåller hål och konstverken är gjorda av olika material; aluminium, plexiglas, pappersrör och stansad papper. Vi hämtar inspiration av utställning och har ett tema som Hål, materialet vi använder är varierande.


OM DESSA VÄGGAR KUNDE TALA
9 november 2019 – 9 februari 2020

Max Ockborn
Jenny Palén
Simen Godtfredsen
Marie O’Connor
Tova Mozard
Karin Boye



NÄSTAN INGENTIG
Rune Hagberg 17 augusti – 3 november 2019.

Konstnär Rune Hagberg

Drop in på torsdagar

Rune Hagbergs utställning innehåller målningar, tuschteckningar, objekt och texter. tal och tystnad var ledmotivet i hans konst. Ett tag arbetade han som teckenspråkslärare. Vi skapar utifrån Rune Hagbergs konst och gör spännande minimalistiska objekt av lim, papper, snören, vit färg, snören, flytande svart och röd tusch, ett slags bokrullar i en låda
– hemlighetsfulla, ombundna med snören.


SMETANA DISC BRAKE
Linnéa Sjöberg & Hans Andersson 6 april – 30 juni 2019.

Linnéa Sjöberg och Hans Andersson

Huddingegymnasiet språkintroduktion (IMSPR), kollage

Konstnärerna Linnéa Sjöberg & hans Andersson arbetar med textil, kollage, objekt och performance. Vi skapar utifrån utställningen och använder återvinningsmaterial och naturmaterial. t.ex. olika papper, garn, textil, pinnar, gräs, smycken, garn, ull, plast och färg. Går gärna se utställningen först på Fullersta Gård och hämta inspiration till dit eget skapande, sedan kommer ni till verkstan och skapar coola fantasifulla konstverk.

Siris kollage


Fotograf Anders Edström
Spreads 16 februari – 31 mars 2019

Temat på Konstverkstan är fotokuber
Fotograf Anders Edström är uppmärksammat och registrerat vardagliga skeenden och platser han många gånger passerar. Bilderna är tagna under hans resor, promenader och olika platser i hela världen. Vi ser Anders Edströms utställning och skapar sedan i verkstan.

 


Hemligheter på vägen
Susanne Johansson
10 november – 10 februari 2019

Temat på Konstverkstan är: Drömmar och hemligheter

Fullersta Gård  visar en spännande utställning som heter Hemligheter på vägen av Susanne Johansson. Hon visar måleri och teckningar.
Utställningen kan man se landskap med skogsgläntor, människor, vattendrag och bergsknallar. Målningarna är drömska och poetiska.
Hon har hämtat sin titel Hemligheter på vägen från en diktsamling av Tomas Tranströmer. Susanne Johanssons utställning innehåller hemligheter vi alla bär på; platser vi minns, ibland längtar efter och vill tillhöra, men kanske aldrig kommer kunna återvända till.
Susanne Johansson

Vi målar med akrylfärg, tempera, oljepastell och tecknar på dukpannå/linneduk och papper. Temat är ”Landskapsmåleri” med drömmar och hemligheter.


Artefakter
Åsa Jungnelius  18/8 – 4/11, 2018

Objekten blickar tillbaka på oss
vad ser vi?

Utställningen kan man se en skål där man kan dippa ett chips, en ljusstake som ska lysa upp rummet ,eller ett par skor. Ett möte med Åsas Konstverk kan början tyckas lite förvirrande där objekten blickar tillbaka på oss, som vill de få oss att tänka över vilka vi är och hur vi förhåller oss till själva.
Vi kommer att skapa spännande skulpturer utifrån Åsas utställning. Materialet vi använder: gips, aluminiumfolie och blandmaterial.
Hennes huvudmaterial är glas och färg rosa.




Konstkurs för nyanlända på Fullersta Gård

Det finns platser kvar!

Tisdagar: 10/4, 24/4, 8/5, 22/5 och 29/5

För dig mellan 16 -25 år som tycker om konst och vill måla och skapa.Kom på konstkurs fem gånger i vår! Kursen leds av våra konstlärare på Konstverkstan.

Plats: Konstverkstan på Fullersta Gård,
Fullersta Gårdsväg 18, Huddinge
Datum: Tisdagar. 10/4, 24/4, 8/5, 22/5 och 5/6
Tid: Klockan 17.00-19.00
Kostnad: Gratis och fika ingår
Ålder: 16-25 år
Anmälan och vid frågor om konstkursen: görs till Nina Kerola
nina.kerola@huddinge.se eller 08 – 535 317 28

Det finns 16 platser.


INSTRUMENTAL
Camilla Løw & Gert Marcus 10 mars – 1 juli, 2018


IF SEEING IS BELIEVING 11.11.17 – 04.03.18
Om konsten att se

Vi skapar utifrån utställningen If Seeing is Believing som visas på Fullersta Gård 11/11 – 4/3, 2018. Det är en grupputställning som fokuserar på ögats fysiologi, hjärnans funktion för seendet liksom hur synen påverkas av psykologiska och kulturella faktorer. Konstnärerna tar upp det till synes omedvetna förfarandet att skapa bilder i vårt inre. Läs mer If Seeing is Believing

 

 


1000M Konst 23/9 2017
”Måleri performace” i Fullersta parken med Konstverkstan.


Konstkurs för nyanlända,
Konstverkstan på Fullersta Gård

28/3, 11/4, 25/4, 9/5 och 23/5, kl 17.00-19.00

För dig 16-25 år som tycker om Konst och vill måla och skapa.
Kom på konstkurs fem gånger i vår! Kursen leds av våra Konstlärare Konstverkstan.
Gratis och fika ingår.

Plats: Konstverkstan på Fullersta Gård, Fullersta Gårdsväg 18, Huddinge
Datum: Tisdagar. 28/3, 11/4, 25/4, 9/5, 23/5
Tid: Klockan 17.00-19.00
Kostnad: Gratis och fika ingår
Ålder: 16-25 år
Anmälan: görs till Eliz Lindström
eliz.lindstrom@Huddinge.se eller 08- 535 317 23

Det finns 15 platser.

Vid frågor om Konstkursen kontakta:
Konstpedagog: nina.kerola@huddinge.se


 

Martha Cooper
City Play
18 mars – 2 juli, 2017



I utställningen City Play på Fullersta Gård visas fotografier från 70-talet. Martha Cooper har fångat en tidsanda i New York och livet på stadens gator. För att kunna ta den här typen av bilder där personerna i motivet är avslappnade och agerar som vanligt, måste
en fotograf få deras förtroende. Martha Cooper lyckades närma sig barnens värld och fick tillgång till deras liv. De lekte på gatan och skapade leksaker av det som de kunde hitta där. I dag är Lower East Side,som område heter,mycket rikare. Borta är bilvraken och de tomma tomterna. Man kan säga att Martha Cooper har sparat bilder till oss som lever i dag från en föregången tid. Som Konstnär eller fotograf är det svårt att veta vilka motiv som kommer att vara intressanta för andra 40 år senare.


LÅT DIG INSPIRERAS AV UTSTÄLLNINGEN OCH SKAPA NÅGOT NYTT

konstverkstanbild2

Konstnär Erno Enkenberg, Muuri ,Installation

Främmande/Muukalainen 10/12 – 12/3, 2017  är en grupputställning med måleri och installationer av sju unga finska konstnärer.
För väldigt många, är Konsten en fast punkt, en fyr eller en klippa där man kan hitta lugn, stillhet och mening. En dikt kan ge lindring när sorgen har tagit överhanden. En sång kan vara en smekning när kärleken blir övermäktig. Du har säkert varit på teater eller bio och fått torka tårar, inte på grund av berättelsen som sådan, men därför att du känt att det är din egen historia du tagit del av, gestaltad av en främling.

Främmande/Muukalainen

Vi funderar på vad Konstnärerna på utställningen har tänkt på. Hur tolkar du utställningen? När träffade du en främling senast? Och vi gör en egen gestaltning om temat främling genom att skapa med olika material och tekniker.

LAGER PÅ LAGER – FÄRG

8/10 – 4/12, 2016, skapade vi utifrån Katarina Anderssons utställning ”Skäl”.

Katarina Andersson har under hela sitt konstnärskap intresserat sig för måleri som uttrycksmedel och dess  månskiftande möjligheter. Hennes måleri, som har rötter i såväl en minimalistisk tradition som i landskap-och ikonmåleriet bär en lågmäld intensitet.

Vi skapar utifrån Katarina Anderssons utställning, hon arbetar med ett slags skitmåleri. Målningens yta byggs upp av en mångfald mer eller mindre transparenta lager av färg, vilka tillsammans bygger upp ett bildrum.
Vi lyfter fram denna gammal teknik, skiktmåleri. Tekniken användes bl.a. av de gamla mästarna Rembrandt och da Vinci som delade upp målningen i två etapper – undermålning och övermålning. Vi kommer också använda andra spännande måleritekniker t.ex. akryl, akvarell, tempera mm.

 

 

Pir II, 2012-14

 FANTASIVÄRLDAR

Vi skapar utifrån utställningen som väcker olika frågor:
Kan man fantisera om en värld som inte finns?
Hur skulle din fantasivärld ser ut om du kunde skapa den själv?

I Fullersta Gårds sommarutställning 2016 visas verk av åtta Konstnärer. De gör konst i form av video, installationer och målningar. Tillsammans visar de olika sätt som man kan fly från verkligheten. Till exempel kan man fantisera om en värld som inte finns eller blunda och komma ihåg ett tidigare ögonblick. Smaker, dofter och ljud kan väcka minnen och locka en person från verkligheten den befinner sig.

Att skapa platser i sin fantasi är en kreativ aktivitet och viktig när man tittar på konst. När man läser en bok, ser en pjäs eller film så använder man också denna förmåga. I utställningen finns det flera verk som är både abstrakta och föreställande.

28/5 – 2/10, 2016, skapade vi utifrån utställning Escaping Space

Harpa Dögg KjartansdottirMINNESBILDER

Hur gestaltas en människans samlade minnen? Vad stannar kvar av allt vi sett och upplevt? På vilket sätt påverkar tiden och utvecklingen.

Ett gammalt fotografi från barndomen kan återväcka upplevelser av minnen. Det kan vara en stämning, en doft, ett ljus, en färg eller vad som helst egentligen inte går att förklara.

21/11 – 12/14, skapade vi utifrån Hans Isakssons utställning Rymskrot

Stor bild

 

STÄMPELTRYCK  – 1000 meter Konst
24/9, 2016

stampeltryck

FINSKA SPÅR – smak och stil

Har du finsk bakgrund och pratar finska eller har finska föräldrar och släktingar? Eller är du svensk och är intresserad av Finland och vill veta mer?

Namnlöst-2

Nu har du möjlighet att få en kreativ upplevelse av smak och stil från Finland genom konsten. Vid tre tillfällen genomförs spännande workshops där du får olika upplevelser av finsk konst, design och smak.

Vi bekantar oss med två välkända finska konstnärer genom tiderna, Helene Schjerfbeck och Hugo Simberg. Vi följer deras fotspår genom att skapa en parafras på vårt sätt.

Vi trycker mönster och illustrationer på olika tygmaterial där vi blir inspirerad av finsk design som Marimekko. Deras tyger är världskända för sina tryckta mönster och färger, som exempelvis Unikko; ett klassiskt och mycket populär 60-talsmönster med stora blommor som många känner till.

Vi bjuder också på finsk smakupplevelse med karelska piroger med äggsmör och äkta finsk lakrits!

Tid: Workshopparna sker lördagarna 24 oktober, 7 och 14 november, kl 12.00-16.00. Vid två tillfällen är workshopen tvåspråkig, på svenska och finska (den 24 oktober och 7 november)

Googla gärna om Marimekko och Konstnärerna Helen Schjerfbeck och Hugo Simberg.

SUOMALAISILLA JÄLJILLÄ – makuja ja tyyliä

Oletko suomalaistaustainen ja puhut suomea tai sinulla on suomalaiset vanhemmat ja suomalaisia sukulaisia? Tai oletko Suomesta kiinnostunut ruotsalainen ja haluat tietää lisää?

Sinulla on nyt mahdollisuus luovaan tyyli- ja makuelämykseen Suomesta taiteen kautta. Järjestämme kolme kertaa jännittävän työpajan, jossa saat kokea erilaisia elämyksiä suomalaisesta taiteesta, muotoilusta ja mausta.

Tutustumme kahteen suomalaiseen tunnettuun taiteilijaan, Helene Schjerfbeckiin ja Hugo Simbergiin. Seuraamme heidän jalanjäljissään luomalla muunnelman omalla tavallamme.

Painamme kuvioita ja kuvia eri kangasmateriaaleille ja antaa suomalaisen muotoilun, kuten Marimekon inspiroida itseämme. Marimekon kankaat painettuine kuvioineen ja väreineen ovat tunnettuja ympäri maailmaa. Yksi esimerkki on Unikko; monien tuntema klassinen ja erittäin suosittu 60-luvun suurikukkainen kuvio.

Tarjoamme myös suomalaisia makuelämyksiä karjalanpiirakoiden ja munavoin sekä aidon suomalaisen lakritsin muodossa!

Työpajat järjestetään lauantaisin 24. lokakuuta, 7. ja 14. marraskuuta klo 12.00-16.00.
Työpajoista kaksi (24. lokakuuta ja 7. marraskuuta) järjestetään kaksikielisinä, suomeksi ja ruotsiksi.

Suosittelemme, että haet verkosta hakukoneella Marimekon ja taiteilijat Helen Schjerfbeckin ja Hugo Simbergin.

Finskt 2015


Att upptäcka måleriets möjligheter!

19/9 – 17/10, skapade vi utifrån Lina Bjernelds utställning ”För all tid”.
Vikskärm Lina B


 

PROVA PÅ GRAFIK WORKSHOP – För vuxna

Nyfiken på grafisk konst? Här får du prova på grafik för en dag under ledning av konstnär/konstpedagog Nina Kerola. Vi ristar våra bilder med torrnålar på torrnålsplast, som sen färgas in och trycks på fuktat grafikpapper i koppartryckspress. Kom och upplev grafiken och skapa dina egna bilder!

hemsidan
Tid:
 Lördag den 12 september kl. 12 – 16
Plats: Fullersta Gård, Fullersta Gårdsväg 18
Föranmälan via e-post krävs, anmäl dig senast 9 september.
E-post:
 nina.kerola@huddinge.se
Telefon: 08 – 535 317 28

Inga förkunskaper krävs. Begränsat antal platser.


OPTISKA ILLUSIONER

Visst är det roligt med illusioner? Det finns många olika sätt att lura ögonen och hjärnan. Det kallaste illusion. Opkonst handlar främst om illusioner och optiska effekter som förvirrar ögat. För att skapa illusioner så krävs det oftast att man blandar olika skarpa färger, former eller rörelser.  I sex veckor pågår ett spännande tema i Konstverkstan, där du kan utmana ditt sätt att skapa och se på konst utifrån hur du själv lurar ögonen och hjärnan. Här finns möjlighet att välja vilken tema man vill arbeta med. Inspiration till vårt skapande hämtar vi från utställningen Delad vision som visas på Fullersta Gård. Se dropin i Konstverkstan för att se vilka lördagar vi skapar med vilket tema.

händer Op konst


 

”I Huvudet på Karin Boye” Text som blir bild – bild som blir text

I fyra veckor pågår inspirerande Karin Boye teman i Konstverkstan. Här finns möjligheten att välja vilken tema att arbeta med. Vi hämtar inspiration till vårt skapande från utställning som visas på Fullersta Gård. Ögonblick – fotografier ur Karin Boyes liv, 15/1– 15/2 2015

Vi skapar bilder och text utifrån av Karin Boye . Hur kan Karin Boyes porträtt omvandlats i fantasin och få ett annat uttryck? Det kan bli som en berättelse, mönster, spegelbild av Karin, 3D bild eller bara bokstäver och text. Bygg en cool BOKSTAVSLÅDA av kartong, papper och utskurna bokstäver i klisterfolie. En låda som man kan fylla med ord och text.

karin-boye-bokstavslada Du kan även välja att tolka Karin Boye genom Garnverk blir ett konstverk. Vi skapar bilder, text och mönster av garn i olika färger. Bygg upp din bild med text. Läs mer om ”Ögonblick – fotografier ur Karin Boyes liv”. 


Workshop om coola förpackningar – hur skulle en förpackning se ut, om du själv gjort den?

Förpackningar av alla olika slag präglar vår vardag. Men,vi tänker sällan på allt arbete och inte minst teknik som ligger bakom. Alla varor som når butik kommer i någon form av förpackning, och vars huvudsakliga uppgift är att skydda det packade innehållet. Förpackningar ska följa miljökrav, vara lätt att transportera och kostnadseffektiva att ta fram. Den ska också vara enkel att återvinna. I vissa fall kan förpackningen också ha flera olika användningsområden. En mjölkback blir en skivback, en PET-flaska fylld med grus blir en tyngd. Ett budskap kan förstärkas och bli än mer tilltalande om kombinationen av form, tryck och material är väl genomtänkt. Det är såklart svårt att skapa den perfekta förpackningen, men det går definitivt att göra bättre förpackningar. I så fall bör man vara tidigt medveten om processen och alla de krav som kommer att ställas på förpackningen, när den väl är i produktion är det kanske försent. I en tid då konsumenterna värnar allt mer om miljön, och förpackningarna anses allt oftare vara något som bara resulterar i mer skräp. Därför borde behovet av förpackningar minimeras. Mot bakgrund av det tycker jag att det är viktigt att tänka på hur förpackningar ska se ut och viktigast hur de kan användas bäst i framtiden. Vad tycker du? – Hur ska en bra förpackning vara enligt dig? Vi arbetar praktiskt i Konstverkstan med att formge förpackningar. Eleverna kommer att jobba i smågrupper och resultatet redovisas sedan i Konstverkstans projektrum som en utställning. Alla grupper kommer att tillverka någon form av förpackning. 1 tim uppgift. Materialet finns på plats. Frågor att fundera över

  •  Hur många förpackningar som finns runt om oss?
  • Vad är klimatsmart för dig?
  • Förpackningarnas olika funktioner och vilka olika material som används till förpackningar?
  • Vilka krav ställer konsumenterna och vilka varor behöver vi egentligen förpacka?
  • Varför ser förpackningarna ut som de gör och hur påverkar designen funktionen hos förpackningen?
  • Vad skulle hända om det inte fanns förpackningar?

Workshopen är en del i Huddinge kommuns temavecka ”Handla Hållbart”, läs mer om temaveckan: www.huddinge.se/handlahallbart  konstverkstanhandlahallbart


Behind the selfie med Julia Peirone

konstverkstanjuliapeirone

Konstverkstan anordnar tillsammans med den kända fotokonstnären Julia Peirone ett projekt där du får lära dig fotografi som konstform. Vad är ett självporträtt? Hur beskriver vi oss själva i form av bild? En snabb klick med mobilen och vi skickar bilder till varandra där vi försöker se coola, snygga, eller roliga ut, helt enkelt en ”selfie”. Men vad finns bakom? I projektet ”Behind the Selfie” ska vi försöka hitta ett annat sätt att berätta om oss själva utan den direkta kopplingen till ytan/ansiktet. Kan man beskriva sig själv i form av en blå himmel eller en plats?

Du deltar vid två träffar och får en hemuppgift att arbeta med mellan träffarna.  Vid första tillfället berättar Julia om sitt arbete och delar med sig av sina erfarenheter. Hon berättar också vad projektet ”Behind the Selfie” går ut på. Därefter arbetar du på egen hand, men har möjlighet till handledning under tiden.  Vid det andra tillfället görs ett urval av alla deltagares material som sedan ställs ut på utställningen ”Behind the Selfie”. Utställningen blir på Fullersta Gårds övervåning den 25/10, utställningen pågår två veckor.

Workshops på Konstverkstan: 25/9 kl. 18.00–20.00 workshop 9/10 kl. 18.00–20.00 workshop 25/10 kl.12 -16 utställning Det bjuds på enklare förtäring vid varje tillfälle. Det är kostnadsfritt att delta och vi har plats för max 12 deltagare. Om du inte har tillgång till mobil med kamera eller en digitalkamera finns det möjlighet till att låna kamera. Kommunen står för produktionskostnaden av ett verk en print A2 format respektive deltagare.