Acke Oldenburg
I rummet mellan oss

25 mars – 22 juni 2023

Vernissage 25 mars kl. 12.00 – 16.00

Acke Oldenburg (1923 – 2005) var konstnär och scenograf och jobbade med måleri, grafik, teckning, typografi, emaljer, väggmålningar, vävnader, betong, stensättningar och smide. Han utbildade sig 1947 – 1952 på Valands Konstskola i Göteborg under Endre Nemes, vars vision var att konstnären skulle verka i samhället. Från 1966 – 1977 skapade han scenografier och kostymer till fyra stora föreställningar på Dramaten i regi av Alf Sjöberg.

Acke Oldenburg uppförde offentliga gestaltningar bland annat i Skövde, Örebro, Göteborg, Mora samt ett flertal i Stockholm och Huddinge. En av hans mest kända offentliga uppdrag består av två större, fristående väggar vid Myrstugubergets fot i Masmo. Verket har titeln Detta är mitt Huddinge och avbildar kända och helt okända personer ur Huddinges historia.

Genom målningar och grafik från ett drygt 50 år långt konstnärskap belyser utställningen I rummet mellan oss Acke Oldenburgs typiska stil, färgval och bildvärld. Hans arbeten kan beskrivas som ett slags urscener där både det väsentliga och oväsentliga, det privata och det allmänna, samtiden och kulturhistorien förs samman till eviga berättelser om platser och relationer.

”Det kan verka som om jag är det här som känner och tänker och beslutar… men i själva verket är det ingenting som blir beslutat i mig, det beslutas mellan – mellan oss… Mellan oss uppstår det krafter, förtrollningar, impulser, gudar som kastar oss om varann som halmstrån… vi rullar bara vidare…” (Acke Oldenburg, 1969)

Från 1962 var han bosatt och verksam i Huddinge. Den 22 juni 2023 skulle Acke Oldenburg ha fyllt 100 år.