Charlie Phillips
In Plain Sight
12 november – 12 mars 2023
Charlie Phillips första utställning i Sverige, efter genombrott i Storbritannien
Scroll down for information in English
Charlie ’Smokey’ Phillips (f. 1944) är en av Storbritanniens mest bortsedda och samtidigt hyllade fotografer, som från 1960-talets början dokumenterade Londons karibiska invandrar-community. I ett antal unika fotografier fångar utställningen In Plain Sight händelser i Londons västra stadsdelar Notting Hill och North Kensington. Här utspelade sig protesterna mot rasdiskriminering, skapades ny musik, pågick karibiskt influerade begravningsceremonier och uppstod den legendariska Notting Hill karnevalen samtidigt som människor levde i svåra socioekonomiska förhållanden.
Av en händelse fick Charlie Phillips som 14-åring en kamera. Det var 1958, två år efter att han hade anlänt till Londons stadsdel Notting Hill från Jamaica. Samma år utbröt de första upploppen i området som en reaktion på de ökade spänningarna mellan invandrare och främlingsfientliga grupperingar.
I kvarteren bodde sida vid sida traditionell engelsk arbetarklass med högre och lägre utbildade invandrare. Bostadsstandarden var undermålig och hade man arbete var det ofta underbetalt och utmattande. Många hamnade tyvärr i kriminalitet för att klara sig. Samtidigt lockades ett större antal författare, konstnärer och musiker till stadsdelen, som med detta fick en alltmer kreativ och levande karaktär.
I utställningen In Plain Sight visas det som kunde vara synligt för alla, om man bara valde att se det. Charlie Phillips bilder berättar det som under de senaste åren har aktualiserats i Black Lives Matter rörelsen samt i Steve McQueens TV mini-serie Small Axe från 2020 som också handlar om Mangrove-protesterna.
Med sitt inifrånperspektiv tog Charlie Phillips bilder som var fria från regler, ofta ofiltrerade och vardagsrealistiska, inte sällan likt en krönikör. Ett instinktivt förhållningssätt som kan härledas från en förtrogenhet med området och människorna. Ibland poserar människor för, ibland är de omedvetna om kameran. Hans riktade blick lyfter fram värdigheten och stoltheten som lokalbefolkningen bar på. Den syns framförallt i bilderna från sviten How Great Thou Art som dokumenterar brittiskt-karibiska begravningar.
I fokus står den mänskliga existensen och det liv som utspelar sig på platserna. Londons grådis närvarar som trogen statist. Bilderna återger ett geografiskt litet område, men de personliga porträtten reflekterar det som händer i samhället i stort. Optimism och motståndskraft dominerar trots svårigheter och fördomar och ger en fingervisning till tidens anda kopplat till frihetsrörelser i Karibien.
Även kända personer som Muhammad Ali, Steve Mc Queen och Jimi Hendrix hamnade framför Charlie Phillips lins. De bilderna som idag finns bevarade, trots att bilderna länge inte kunde förvaras på ett adekvat sätt, vittnar också om övergången från svart-vit till färgfotografi, från analogt till digitalt. Hans val att använda modern teknik tyder på intresset att dokumentera tiden och händelsernas förlopp istället att använda den mest nostalgiska tekniken för en distanserad representation.
Under de senaste åren har ett flertal böcker och filmer om Storbritanniens invandrarhistoria publicerats, med både arkivmaterial och vittnesmål från tiden. Charlie Phillips bilder fungerar som ett brobygge över historieklyftorna, och belyser de utmaningar och framgångar hans community upplevde och som ledde till den gentrifierade versionen av Notting Hill idag.
Charlie Phillips
Ronald ”Charlie” Phillips föddes 1944 i Kingston. Mellan 1968 och första hälften av 1970-talet jobbade han utomlands som frilansfotograf för tidningar såsom Harper’s Bazaar, Life and Vogue Italia. Phillips återvände till Storbritannien och öppnade upp Smokey Joe’s, en jerk kyckling foodtruck, som 1988 blev en restaurang i stadsdelen Wandsworth i södra London. Restaurangen drev han fram till 1999.
Hans bilder från 1960-talet uppmärksammades 1991 i en utställning på det legendariska kulturhuset The Tabernacle i Notting Hill, vilket sammanföll med lanseringen av hans bok Notting Hill in the Sixties som sammanfattade muntliga berättelser från tiden.
Paul Goodwins utställning Urban Eye på New Art Exchange i Nottingham 2013 kom än mer att bli betydelsefull för kunskapen om Charlie Phillips arbeten. Ett anslag från Heritage Lottery Fund 2015 möjliggjorde Charlie Phillips Heritage Archive, en omfattande restaurering, katalogisering och digitalisering av hans produktion. Lanseringen av arkivets webbplats markerar kulmen på detta projekt.
Han har bland annat visats på Tate Britain, Museum of London, Museum of Contemporary Art Detroit, Museum of the City of New York, London’s Southbank Centre och Leica Gallery samt The Photography Show, Birmingham. Hans verk finns också i samlingar på The Wedge, Londons Victoria & Albert Museum och Tate. Ett porträtt av Phillips av fotografen Aliyah Otchere förvärvades av National Portrait Gallery, London 2021. Phillips utsågs 2022 till Officer of the Order of the British Empire (OBE) för hedersamma insatser i fotografi och konst.
ENGLISH Press Release Charlie Phillips – In Plain Sight
Tack till / Thanks to
Nicky Akehurst
Charlie Phillips Heritage Archive
Southbank Centre, London