EWK i Fullersta Gårds
café pågår till och
med augusti 2020

”I skrivande stund har bara ett dygn passerat sedan den 23 september 2019, då den svenska tonåringen Greta Tunberg höll ett tal inför alla världens ledare under FN:s klimattoppmöte i New York. Greta, som för ett år sedan valde att skolka från skolan och sätta sig ensam utanför Sveriges Riksdag, med sin handskrivna skylt om Skolstrejk för Klimatet i knät. Nu, ett år senare får hennes tal mig till tårar. Jag känner en skam över att jag under mina snart 50 levnadsår har drivit på det tillstånd som finns i världen idag. Inte av illvilja utan av ren okunskap. Jag undrar hur EWK skulle ha reagerat på samma tal. Skulle han varit tidningarnas utsände i New York? Och hur skulle han reagerat på Gretas ord?

Ingen vet. Det jag istället får göra är att vända tillbaka till vårt arkiv och se hur han genom 50 års tecknande för tidningar och mediehus över hela världen, kommenterade alltifrån lokala till Globala frågor som rör miljö, klimat, resurser och vår alldeles enastående vackra natur.”

– Carina Milde, intendent på EWK museum som urvalet till utställningen

 

Ewert Karlsson (1918-2004) är en av världens mest erkända politiska satirtecknare som levde en stor del av sitt liv i Huddinge kommun. Han är mest känd under förkortningen EWK. Fullersta Gård har en mindre samling litografier som visas i en semipermanent utställning (tillfälligt nedmonterad) och samarbetar med Arbetets Museum och EWK-museum som har en fantastisk samling med originalteckningar.