Hans Isaksson
Rymdskrot

21 november –14 februari 2016

Tre bortslängda målningar med Norrlandsmotiv, upphittade i en container. Det blev utgångspunkten för Hans Isakssons utställning Rymdskrot. En samling bilder och objekt som kretsar kring begrepp som minne och plats, kretslopp och tid. Tolv naturbilder av okända målare har strippats på färg; pigmenten har sedan malts ner och silats tills de bildar en enda färg som i sin tur blivit till tolv monokromer. En färg för varje månad. Ett år med årstider och platser som koncentrerats till en enda färg.

dust-hans-isaksson

Hans Isaksson, Dust #1, olja på duk, Ø 70 cm, 2013

Genom sitt konstnärskap har Hans Isaksson konsekvent sett och värnat om det som andra kallar för skräp. Ett bananskal, ett skosnöre, ett gammalt sliphjul uppvärderas, förädlas och förvandlas. Tiden stannar upp och tvingar åskådaren att betrakta det som normalt är osett. Handlar det om barmhärtighet eller om människans förmåga att manipulera och destruera? Återfödelse eller förgänglighet?

Vad blir kvar av våra minnen sedan de silats och koncentrerats? Hur giltigt är ett minne som manipulerats av tid och utveckling? I de på färg avklädda dukarna syns fortfarande konturerna av målningens originalmotiv; ett slags skugglandskap, inte olikt det förhållande vi själva har till vår barndom.

Även i arbetsprocessen med utställningen har Hans Isaksson knutit samman banden med det förflutna. Färg och pigment har rivits, enligt en så gott som utdöd metod. En serie fruktkärnor har förkolnats för att utvinna olika nyanser av svart, just så som svart färg en gång framställdes för första gången.

Hans Isaksson, Gloves #17, 2014

Hans Isaksson, Gloves #17, 2014

Att bryta ner för att kunna återföda. Att utvinna något nytt ur det som är gammalt. Att återuppfinna ett kretslopp. Utställningen Rymdskrot vill lyfta upp och förädla allt det inre och yttre minnes- och livsskrot som upptar vårt utrymme.

Hans Isaksson är född 1962 i Kiruna och utbildad på Konstfack i Stockholm. Han bor och verkar i Stockholm. Han har ställt ut både i Sverige och internationellt och är bland annat representerad på Moderna Museet och Malmö Konstmuseum, samt i flertalet privata samlingar.