Programkväll i utställningen Poetiskt motstånd
12 oktober kl. 18.30-19.30

In Between the Parallels (2022), performance på Fylkingen, foto: Jonas Borg, rosa tyg på svar golv, en hukande person fördelar blomblad på ett tyg

In Between the Parallels (2022), performance på Fylkingen, foto: Jonas Borg

Hiroko Tsuchimoto
Of Mesmerizing Movements (extended) 
Performativ visning med te, ca. 20 min (på engelska)

I denna performativa visning beger vi oss i hortensias rike. Vi dricker hortensia tee (traditionellt serverad till Buddha) och Hiroko Tsuchimoto visar sin nya serie Of Mesmerizing Movements.

I serien Of Mesmerizing Movements reflekteras hortensians koloniala arv och dess aktuella betydelse för anti-kärnkraftsrörelsen i Japan. Konstnärens utgångspunkt är växternas medvetande och agerande som förmedlar relationer mellan människor, miljöer, marknader och politik. Genom att inta hortensians perspektiv bjuder hon in till att öppna sin fantasi bortom nationalstater och representationer, att överbygga klyftorna mellan konst, vetenskap och epistemologi samt att utmana dualistiska tankesätt i västerländsk kultur.

Geologiskt intressanta platser, foto: Alvaro Campo, en karta över Jämtland överskuggas av en mänsklig siluett

Geologiskt intressanta platser, foto: Alvaro Campo

Alvaro Campo
Geologiskt intressanta platser

performance lecture, ca. 10 min

Alvaro Campo ger en mer detaljerad redogörelse för sin resa till Brunflo i Jämtland, där han hittade material som sedan har blivit verket Mantel Piece, Displaced and Reunited, ett av två platsspecifika verk som han visar i utställningen Poetiskt motstånd.

I Mantel Piece, Displaced and Reunited utgår konstnären från en kalksten från Jämtland som idag används som mantelstycke till den centrala eldstaden på Fullersta Gård. Den har funktionen att fånga rök, samtidigt som den är dekorativ och har traditionellt använts som hylla. Stenen animerade konstnären till att resa till Jämtland och de stenbrott i området som stenen troligen härstammar ifrån för att uppleva platsen konkret och samla saker som han slumpmässigt hittade där. Stenen som blev tagen ur sin kontext har nu, genom denna resa, blivit återförenad med föremål från sin ursprungsplats. Mötet påminner om hur människan har delat upp världen till sin fördel, hur vi ofta abstraherar och extraherar, utan hänsyn till eller förståelse för ursprung eller sammanhang, och med en självklar inställning till ägande. Att befinna sig på den konkreta platsen ger stenen ett nytt värde

kostnadsfritt, begränsat antal platser
Anmälan: mejla kristina.lindemann@huddinge.se

bild 1: In Between the Parallels (2022), performance på Fylkingen, foto: Jonas Borg
bild 2: Alvaro Campo