Selma Selman
Don’t Look into Gypsy Eyes

20 februari – 10 april 2016

Selma Selman är född 1991 i Bosnien Hercegovina men tillskriver sig en romsk nationalitet. Hon bearbetar sin identitet i sin konst som består av måleri, performance och video. Även om hon ibland ser sig som representant för ett folk så understryker hon att hon mest av allt representerar sig själv. Hon figurerar ofta i sina verk, videon Roma Performing the Flag Act 1 (2013) visar konstnären hjulandes på en gräsmatta mot en blå himmel vilket återger romernas flagga.

Även i Don’t Look into Gypsy Eyes (2013), som visas i Sverige för första gången på Fullersta Gård, förhåller hon sig till sitt romska arv. Här får besökaren höra Selman repetera flera av de orimliga föreställningar som finns kring romer. Genom att varna oss om de risker som kopplas till att se in i en romsk kvinnas ögon, samtidigt som hon spänner blicken i betraktaren, spelar hon på människans rädsla för det okända.

Selma Selman bor och arbetar i Bosnien Hercegovina, Ungern och USA. Hon har en examen från Academy of Fine Arts of the University of Banja Luka, Department of Painting, där hon studerat för Veso Sovilj. I nuläget läser hon en MFA-programmet på Syracuse University utanför New York där hon samtidigt arbetar som assisterande lärare. Hon var med och grundade projektet ”APARTMAN” med fyra kollegor för att sprida samtidskonst av unga konstnärer i Bosninen och närregionen genom att arrangera utställningar i privata bostäder.